Подводит духовный отец желающего исповедаться к иконе Господа Иисуса Христа и начинает:
Священник: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков.
Затем: Трисвятое: По Отче наш: Яко Твое есть Царство: Господу помолимся (2). Слава, и ныне: Приидите, поклонимся (3).
Псалом 50
Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя; яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Тебе Единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих, яко да оправдишися во словесех Твоих, и победиши внегда судити Ти. Се бо, в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси; безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом, и очищуся; омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие; возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и Духом Владычним утверди мя. Научу беззаконныя путем Твоим, и нечестивии к Тебе обратятся. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего; возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжения не благоволиши. Жертва Богу дух сокрушен; сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимския. Тогда благоволиши жертву правды, возношение и всесожегаемая; тогда возложат на oлтарь Твой тельцы.
Тропари, глас 6
Помилуй нас, Господи, помилуй нас; / всякаго бо ответа недоумеюще, / сию Ти молитву яко Владыце, грешнии приносим: / помилуй нас.
Слава: Господи, помилуй нас, / на Тя бо уповахом; / не прогневайся на ны зело, / ниже помяни беззаконий наших, / но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших; / Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, / вси дела руку Твоею, и имя Твое призываем.
И ныне: Милосердия двери отверзи нам, / благословенная Богородице, / надеющиися на Тя да не погибнем, / но да избавимся Тобою от бед: / Ты бо еси спасение рода христианскаго.
Господи, помилуй (40).
Священник произносит: Господу помолимся.
И молитва первая:
Боже, Спасителю наш, Иже пророком Твоим Нафаном покаявшемуся Давиду о своих согрешениих оставление даровавый, и Манассиину в покаяние молитву приемый, Сам и раба Твоего [или и рабу Твою] (имя), кающагося [или кающуюся], о нихже содела согрешениих, приими обычным Твоим человеколюбием, презираяй ему [или ей] вся содеянная, оставляяй неправды, и превосходяй беззакония. Ты бо рекл еси, Господи: хотением не хощу смерти грешника, но яко еже обратитися, и живу быти ему: и яко седмьдесять седмерицею оставляти грехи. Понеже яко величество Твое безприкладное, и милость Твоя безмерная: аще бо беззакония назриши, кто постоит?
Яко Ты еси Бог кающихся и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков, аминь.
Священник произносит: Господу помолимся.
И молитва вторая:
Господи Иисусе Христе, Сыне Бога живаго, Пастырю и Агнче, вземляй грех мiра, Иже заимования даровавый двема должникома, и грешнице давый оставление грехов ея: Сам, Владыко, ослаби, остави, прости грехи, беззакония, согрешения вольная и невольная, яже в ведении и не в ведении, яже в преступлении и преслушании бывшая от рабов Твоих сих. И аще что яко человецы плоть носяще, и в мiре живуще, от диавола прельстишася. Аще же в слове, или в деле, или в ведении, или в неведении, или слово священническое попраша, или под клятвою священническою быша, или под свою анафему падоша, или под клятву ведошася: Сам яко благ, и незлобивый Владыко, сия рабы Твоя словом разрешитися благоволи, прощаяй им и свою их анафему и клятву, по велицей Твоей милости. Ей, Владыко Человеколюбче Господи, услыши нас, молящихся Твоей благости о рабех Твоих сих, и презри яко многомилостив прегрешения их вся, измени их вечныя муки. Ты бо рекл еси, Владыко: елика аще свяжете на земли, будут связана на небеси: и елика аще разрешите на земли, будут разрешена на небеси.
Яко Ты еси един безгрешен, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков, аминь.
Затем обращается к исповедующемуся:
Наставление
Се чадо, Христос невидимо стоит, приемля исповедание твое, не усрамися, ниже убойся, и да не скрыеши что от мене, но не обинуяся рцы вся, елика соделал еси, да приимеши оставление от Господа нашего Иисуса Христа. Се и икона Его пред нами: аз же точию свидетель есмь, да свидетельствую пред Ним вся, елика речеши мне: аще ли что скрыеши от мене, сугуб грех имаши. Внемли убо: понеже бо пришел еси во врачебницу, да не неисцелен отыдеши.
И затем со вниманием задает ему или ей вопросы один за другим и ждет, пока исповедующийся не ответит.
Сначала спрашивает о вере:
Рцы ми, чадо: аще веруеши, яко церковь кафолическая апостольская, на Востоце насажденая и возращеная, и от Востока по всей вселенней разсеяная, и на Востоце и доселе недвижимо и непременно пребывающая, предаде и научи? И аще не сумнишися в коем предании?
И, если верит православно и без сомнений, читает Символ веры. Закончив, спрашивает:
Рцы ми, чадо: не был ли еси еретик или отступник? Не держался ли еси с ними, их капища посещая, поучения слушая или книги их прочитовая? Не любиши ли чесого мiрских паче Творца твоего? Не лжесвидетельствовал ли еси? Не преступил ли еси коего обета Богу обещаннаго? Писания Божественная на кощуны не приимовал ли еси.
И снова спрашивает — о кровосмешении, ибо оно влечет за собою более тяжкое запрещение, чем блуд:
Рцы ми, чадо: не убил ли еси человека волею или неволею? Рцы ми, чадо: не украл ли еси что, и сотворял клятву за то? Или украде ин, а ты приял еси то?
И если что украл, пусть возвратит, а после этого пусть идет к архиерею с тем, чтобы получить разрешение от данной им клятвы, и затем да исполнит канон свой [епитимию]. Если же не клялся, пусть исполнит, если возможно, канон, положенный вору.
Рцы ми чадо: не ротился ли еси, и како ротился, волею или неволею, и по нужде? Не предал ли еси немощнаго в руце сильнаго? Не обидиши ли кого? Или обидел еси в куплях или во ином чесом?
И если кого обидел или обижает, пусть возместит ущерб.
И продолжает спрашивать: Рцы ми, чадо: не укорил ли еси родители твоя, или священника, или монаха, или коеголибо от человек? Не имаши ли с некиим вражды? То да сотвориши любовь. Ибо аще имаши на кого вражду или зависть, дары твоя и молитвы не суть приятны Богу: ниже, аще что твориши Бога ради, приятно есть.
Рцы ми, чадо: не ял ли еси во святую Четыредесятницу или в среду, или в пяток от мяса или сыра? Не предал ли еси некоего человека диаволу или похулил еси, или укорил еси веру, или закон, или некую хулу рекл еси, или клял еси человека? Не глаголал ли еси лжу или кленешися ложне? Или тщеславуеши или упиваешися, ихже ради душу и тело погубляеши?
И напоминает прочие смертные грехи:
Гордость, лихоимение, блуд, зависть, чревобесие, гнев, ленивство, и вся грехи седми матерей рождающияся, со всяким разсудным испытанием сматряя различие лиц, и потому испытание творя: инако бо духовна, инако людина, инако монаха, инако мiрска, инако юна, инако старца.
Завещание
От сих всех отныне должен еси блюстися, понеже вторым крещением крещаешися, по таинству христианскому, и да положиши начало благое, помогающу тебе Богу: паче же не поглумися на тоежде обращаяся, да не твориши человеком смеха, сия бо христианом не суть прилична, но честно, и право, и благоговейно пожити да поможет тебе Бог своею благодатию.
И когда все это скажешь ему, и тщетельно испытаешь, и он также все о себе без стыда откроет, тогда скажешь ему: Поклонися.
Тогда преклоняет главу исповедуемый. Духовный же глаголет молитву сию:
Господу помолимся.
Молитва после исповедания
Господи Боже спасения рабов Твоих, милостиве и щедре и долготерпеливе, каяйся о наших злобах, не хотяй смерти грешника, но еже обратитися и живу быти ему. Сам и ныне умилостивися о рабе Твоем [или рабе Твоей] (имя), и подаждь ему образ покаяния, прощение грехов и отпущение, прощая ему всякое согрешение, вольное же и невольное. Примири и соедини его святей Твоей Церкви, о Христе Иисусе Господе нашем, с нимже Тебе подобает держава и великолепие, ныне и присно, и во веки веков, аминь.
По молитве же разрешает иерей кающагося низу лежащаго, сице глаголя. Совершение тайны святаго покаяния.
Молитва разрешительная
Господь и Бог наш Иисус Христос благодатию и щедротами Своего человеколюбия да простит ти, чадо имярек, вся согрешения твоя. И аз, недостойный иерей, властию Его мне данною, прощаю и разрешаю тя от всех грехов твоих, во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, аминь.
Конец же разрешения его глаголя, иерей знаменует крестообразно десницею кающагося.
Таже, Достойно есть. Слава, и ныне:
И отпуст.
Тогда канон даст ему противу согрешения его. Аще убо имать многия грехи, даст ему канон вящший, сиречь, иже имать множайшая лета, и иная с сими разрешаются. И глаголет к нему:
Чадо, толика лета повелевают Божественнии и священнии закони, да не причастишися Божественных Таин, точию да пиеши Агиасму (Святых Богоявлений воду) великую, и аще удержишися от Божественнаго Причастия, разрешатся греси твои: аще же преступиши, и приобщишися, вторый Иуда будеши. Аще же изнеможеши к смерти, да причастишися. Аще ли востанеши, паки стани во уреченных летех, и приложи в меру, еже содержати паки, и ин канон за причастие, да навершиши меру.
Внемли и сему: Отнележе оставит человек грех, тогда канон приемлет, по 39-му правилу Василия Великаго: елико же творит грех, аще и не причащается, не вменяется ему то. Егда же паки удержится на время от причащения, и паки низпадает в грех, паки начало полагает в канон.
Аще ли случится ему пасти во ин грех, прежде совершения канона, подобает сматряти множайшая лета от несовершенных канона, и секратых, сиречь, новоприлучшихся, и кая суть множайшия, тыя да держит. Аще ли паки по ошаянии греха, удержа время от причастия или сам о себе, или от инаго духовника, числятся и тая лета в канон.
Внемли и сему: Егда обрящется человек благоговейный, и произволит творити неколико метаний на нощеденство по силе своей, отпусти ему едино лето от меры канона причастия. Аще же произволит сотворити милостыню по мере своей, остави ему и другое лето. Аще ли постится среду и пяток, по Божественным правилом, остави ему и еще другое лето. Аще ли и понедельник восхощет воздержатися от мяса, другое паки отпусти ему лето: на сыр и яица, другое. Такожде и ину добродетель аще сотворит, другое паки отпусти ему лето. Аще ли человек той нижае тридесяти лет есть, другое лето паки остави ему. Аще же есть и от двадесяти нижае, мнее запрещается. Аще же не изволит написанных, да исполнит цело определенная лета.
Внемли и сему: Яко аще по согрешении восхощет кто быти монах, две части да держит, а третию часть лет остави ему. Аще же восхощет отыти во общее житие, остави ему пол. Аще ли по приятии образа падет, уставленная да исполнит цело.
О женах: От жен вопрошати: еда ношаху былие, во еже не сотворити отроча, или аще кая напои ложесна, еже не зачати, или яде былие, или пресытися, и изверже отроча самохотне. И егда обрящется, яко нечто сотвори, и изверже самохотне, убийца есть, и запрещается яко убийца. Аще же неволею по нужде некоей изверже детища своего, едино лето да не причастится, а носящая былие, да оставит е, и да запретится шесть лет, по шестьдесятому правилу, еже в Трулле. Такожде и обвития, сиречь, шолки или конуры, аще на дети своя, или на животная возлагают, или проходят чародейства. Аще же яде былие, или ино что, и отрави ложесна своя, и ктому дети не раждает, яко убийца запрещается. Аще же волшебствова, да весть, кое детище родит, или да познает что от неведомых: шесть лет да не причастится, по шестьдесятому правилу шестаго собора. Вопрошает же и о иных гресех блуда, и волшебства, и малакии, и убийства, и татьбы, яко и мужей, а наипаче чрез естество с своими мужы не падоша ли ся. Аще же исходатаила кому блуд, и та яко блудница запрещается.
Ссылка на оригинал статьи http://rublev.com/tainstva/pokaianie-ispoved/service